Littekens
Littekens kunnen door verschillende redenen gevormd worden waaronder infecties, operaties, acne of verwondingen. Een litteken is het resultaat van de genezing van beschadiging van het bindweefsel. Deze ontwikkeling behoort tot het natuurlijk genezingsproces van onze huid.
Meestal ontstaat een litteken wanneer de dermis (diepere huidlaag) beschadigd is. Bij een beschadiging van de huid wordt de aanmaak van collageenvezels gestart om de schade te herstellen. Dit vormt uiteindelijk een litteken. Littekenweefsel bestaat dan ook uit flexibel en sterk collageenweefsel. Het littekenweefsel zal een andere textuur hebben dan het omringende weefsel. De zichtbaarheid van littekens is afhankelijk van meerdere factoren zoals je leeftijd, genen en je huidskleur.
Acne littekens
Acne littekens treden op na beschadigingen in de huid die ontstaan zijn door acne ontstekingen. Acne ontstekingen ontstaan door overmatige talgproductie. Hierdoor ontstaat er ook schade in het bindweefsel. Na genezing wordt het bindweefsel vervangen door littekenweefsel. Dit soort type littekens adviseer ik zo snel mogelijk te laten behandelen. Ook adviseer ik acne zo snel mogelijk te laten behandelen om zo nog verdere vorming van littekens te voorkomen.
Behandeling
De meeste littekens vervagen met de tijd, maar helemaal verdwijnen zullen ze niet. Gelukkig zijn er wel veel methodes die de littekens kunnen verkleinen en vervagen. De eerste stap naar de behandeling van uw litteken(s) is uitzoeken wat voor litteken het is. Littekens komen in verschillende soorten en vormen voor, daarom is het belangrijk om dit te laten beoordelen door een deskundige.
Heeft u last van littekens? Neem dan gerust contact op. Ik neem graag de tijd om u zo uitgebreid mogelijk te informeren over de behandelmogelijkheden.
